Az áll,az állcsúcs és a kiütés

Az áll,az állcsúcs és a kiütés

Ross Enamait – 2003 

Minden sportoló bizonyos fokú természetes képességgel születik. Bár mi mind tehetségesek vagyunk és tudunk javítani az eredményeinken, vannak sportolók, akik olyan képességeket birtokolnak, amiket lehetetlen megtanítani. Gondolok itt a sprinterekre, akik 10 másodperc alatt futják a 100 métert. Bármilyen keményen edzenék, soha nem tudnám elérni ezt a szintet.Az ökölvívásban a legrégebbi viták közül az egyik az, hogy bizonyos harcosoknak van-e egy természetes képességük, hogy jobban bírják az ütést. Sokan azt hiszik, hogy egy harcos az állával születik. Mi mindannyian láttunk olyan bajnokot, aki nagyon tehetséges volt, de üvegállal rendelkezett. Egy olyan harcosról, aki kiáll egy erőteljes ütést, azt mondják, jó álla van. Egy olyan harcosról, aki nem tud ellenállni a kemény ütéseknek , azt mondják, hogy üvegálla van.Bizonyos harcosokat miért ütnek ki, míg mások miért bírják a kemény csapásokat? Ezek a harcosok hogyan állnak ellen ilyen tengernyi ütésnek, amíg mások ezektől omladoznak?  Az ökölvívás más sportoktól egyedülálló. El tudsz veszteni minden menetet, és egy ütést be tudsz vinni úgy, hogy hirtelen tiéd lesz a győzelem. Ez csak egyetlen másodpercen múlik. 

Mi okoz egy kiütést ténylegesen? Van bármi, amit egy harcos tenni tud, hogy megakadályozzon egy kiütést? Ezt a kérdést állandóan vitatják. Bár a vita továbbra is nyitva van, tudjuk, hogy mi okozza a kiütést. Amikor egy ütést bevisznek a fejbe, az ütközés az agy a fej gyorsulásától és elkapó mozgásától függ. Mikor megütnek, a fej hátrafelé vagy oldalvást gyorsul. Ennek a gyorsulásnak az ereje eldönti, hogy kiütés történik-e.  A nyaki verőerek a nyakban szintén összehúzódhatnak.  

Bár nehéz bizonyítani, de előjön a kérdés, egy erős nyak segíteni fog-e elnyelni a bejövő ütés ütközését.  Azáltal, hogy megerősíti a nyak izmait, egy harcos meg tudja akadályozni ezt az eseményt. Egy erős és kiegyensúlyozott izomzat mindig a legjobb mód volt, hogy sérülést akadályozzon meg.  

Sajnos a nyakat gyakran hanyagolják el a legtöbb tréninggyakorlatban. Ritkán láttam harcosokat arra időt fordítani, hogy erősítsék a nyakukat.  

Minden harcosnak edzenie kellene a nyak izmait.  Ha megerősítik a nyakat megakadályozhatnak egy kiütést,ez mindenkinek célja kell, hogy legyen. 

Lent illusztráltam néhány nyakgyakorlatot.

 

neck3.jpg

Nyakhíd: egy súllyal végrehajtom a hagyományos nyakhidat a mellkasomon keresztül. Kényelemért, teszek egy törülközőt a fejem alá. Ringok vissza és előre a fejemen. 10-15 ismétlés 3 sorozat.

 

neck1.jpg

Fordíts meg nyakhidat: A fordított nyakhíd  hasonló ,ekkor meg kell fordulni, hogy a gyomrod szembenézzen a földdel. Ringás vissza és előre. 10-15 ismétlés 3 sorozat

 

iineck.jpg

Nyakhám:  Az izmokkal felfelé húzod  a súlyt a nyakadban.10-15 ismétlés 3 sorozat.

 

A nyakat izometrikus gyakorlatokkal is lehet  edzeni. Például alkalmazz feszültséget a kezeddel azáltal, hogy visszanyomod a fejet(..told a homlokot,..a fej hátát,vagy a fej oldalát) Mindegyik gyakorlat alatt ellen fogsz állni a feszültségnek, amit a kezed okoz, azáltal, hogy a nyak izmai visszafeszülnek. 

Ezek csak néhány a sok lehetséges nyaktréningből. Én ezeket a tréningeket  minden második napi edzésre ajánlom. A kevés perc szükséges hozzá,és nagyon hatékony különösen ha meg tudsz akadályozni egy jövőbeli kiütést…

 

 


Hozzászólás